Assortiment

Stop de verkoop van ‘foute’ vis!

Wat verwacht je van de supermarkt waar je jouw dagelijkse boodschappen haalt? Kwaliteit, service en de zekerheid dat de producten die aangeboden worden verantwoord zijn. Maar helaas is dat lang niet altijd zo, als het om vis gaat. Aan veel van de vis in de supermarkt zit een luchtje.

 

Nee, de vis is niet bedorven, maar er kleeft wel veel rottigheid aan. Sommige vissoorten in de supermarkt zijn zo overbevist dat ze op het punt van uitsterven staan. Ook worden vangsttechnieken gebruikt die al het zeeleven in de oceaan vernietigen, zoals bijvoorbeeld boomkorvisserij.

Bij veel soorten visserij is de bijvangst (al het zeeleven dat de visser niet bedoelt te vangen en dat dood weer overboord wordt gegooid) vele malen hoger dan de vangst zelf.

Al deze zaken staan niet op het etiket. Jij kunt dus geen keuze maken.

Om het tij te keren en de bedreigde soorten de kans te geven zich te herstellen, is het van groot belang dat de supermarkten vanaf nu echt een duurzaam visinkoopbeleid gaan voeren. Dan hoef jij je als consument ook niet meer af te vragen of je nu wel of niet een verantwoord product koopt.

Greenpeace heeft een ranglijst van supermarkten opgesteld: in een oogopslag is te zien welke supermarkten wel en niet op een verantwoorde wijze hun visschap vullen. Zo worden slecht scorende supermarkten gestimuleerd hun beleid aan te passen.